Każdy z nas doskonale wie, że owocowe soki są bardzo zdrowe. Jednak to, co czasami można kupić w sklepach niekoniecznie można nazwać prawdziwym sokiem. Syrop glukozowy, cukier, kwas cytrynowy czy nawet barwniki i konserwanty – w niejednym kartonie i butelce jest ich znacznie więcej niż prawdziwych owoców. Takich zdecydowanie należy unikać, bowiem dadzą one niewiele zdrowotnych korzyści, a w dużych ilościach wręcz mogą szkodzić.
Na pewno znacznie lepiej wybierać soki wytworzone wyłącznie z koncentratu, a najlepsze i najzdrowsze są wytłaczane na zimno. Te od całkiem niedawna pojawiły się w sprzedaży, i od razu zyskały ogromną popularność, ponieważ posiadają liczne zalety. Po pierwsze wytwarza się je jedynie z naturalnych składników, bez żadnych polepszaczy i dodatków. Przez to zawierają one mnóstwo minerałów i witamin, ale też bardzo potrzebnego błonnika. To jest także efektem używanej do ich wytworzenia technologii. Soki takie tłoczy się bowiem na zimno, co pozwala uniknąć niszczącej składniki odżywcze obróbki termicznej.
Jeśli taki produkt ważny ma być nieco dłużej, to przetwórnia rzemieślnicza może dodatkowo poddać go procesowi pasteryzacji.
Pasteryzacja ta nie trwa długo, co skutecznie niszczy drobnoustroje, równocześnie zostawiają pełnowartościową zawartość. Tłoczone soki niejednokrotnie rozlewa się do foliowych worków z kranikami. Dzięki temu nalewanie ich jest bardzo praktyczne i wygodne, a jednocześnie kranik daje to, że do wnętrza nie przedostaje się powietrze mogące spowodować zepsucie.